Browse By

Το Cubieboard εφτασε. Εγκατασταση Android στη flash, Ubuntu στη microSD.

Η αληθεια ειναι οτι επιλογες που ειχα για αντικαταστατη του RaspberryPi ηταν πολλες. Αρκει μια επισκεψη στον ιστοχωρο armdevices.net και θα διαπιστωσετε και μονοι σας την πληθωρα των διαθεσιμων μοντελων. ΟΜΩΣ το προβλημα για εμενα ηταν οτι ηθελα κατι αντιστοιχα φθηνο. Εκει λοιπον η λιστα μικραινει υπερβολικα, οι σκεψεις για αγορα μπηκαν στον παγο.

Παρενθεση, για οσους δεν γνωριζουν μιλαω για τις συσκευες αυτες(περιορισμενων δυνατοτητων) που ειναι μικρογραφια ενος υπολογιστη, στις οποιες μπορεις να εκτελεις εφαρμογες συγκεκριμενων απαιτησεων.

Κανοντας το Νοεμβριο μια βολτα στο γνωστο crow funding website Indiegogo.net ειδα το Cubieboard. Τα χαρακτηριστικα του ηταν ισως και καλυτερα απο αυτα που εψαχνα και η τιμη του αρκετα λογικη, αφου εμενα με τα μεταφορικα μου βγηκε περιπου 50 ευρω. Εντελει απο το Νοεμβριο φτασαμε αρχες Φεβρουαριου για να φτασει στα χερια μου και αυτο υστερα απο πιεση. Βεβαια ειναι κατι που το περιμενα για να πω την αληθεια. Ας δουμε τα χαρακτηριστικα που διαθετει:

-1.2G ARM cortex-A10 processor, NEON, VFPv3, 256KB L2 cache

-Mali400, OpenGL ES GPU

-1GB DDR3 @480MHz

-HDMI 1080p Output

-10/100M Ethernet

-4Gb Nand Flash

-2 USB Host, 1 micro SD slot, 1 SATA, 1 ir

-96 extend pin including I2C, SPI, RGB/LVDS, CSI/TS, FM-IN, ADC, CVBS, VGA, SPDIF-OUT, R-TP

cubieboard

Η συσκευασια του ηταν λιτη,  χωρις manual, χωρις καν προστατευτικο σακουλακι. Logo, πληροφοριες της εταιρειας κλπ απλα δεν υπηρχαν πουθενα, ουτε καν ενα email. Ο κατασκευαστης λιγες μερες πριν επικοινωνησε, για να αναφερει οτι απο τις 1000 συσκευες που απεστειλε οι 600 ειχαν προβληματικο καλωδιο τροφοδοσιας. Guess what… μια απο αυτες ηταν σπιτι μου. Ετυχε ομως να εχω ενα OTG usb καλωδιο οποτε ξεπεραστηκε προσωρινα αυτο το προβλημα. 

Θεωρητικα λοιπον και με βαση τα λεγομενα του κατασκευαστη θα επρεπε με το power on να μπουταρει στο android λειτουργικο που υποτιθεται οτι ηταν εγκατεστημενο στη NAND Flash. Σε εμενα δεν ηταν, ή ηταν corrupted. Να αναφερω οτι το cubieboard οπως θα ειδατε στα χαρακτηριστικα του διαθετει εκτος απο το slot για microSD καρτα και μια μνημη nand 4gb(Samsung ολοκληρωμενο) στη πισω μερια οπου μπορει να εγκατασταθει καποια εκδοση Android. Σε περιπτωση που υπαρχει sd καρτα με λειτουργικο στο slot κανει boot απο εκει. Διαφορετικα απο τη Nand. Επειτα απο αρκετο ψαξιμο στο πως να περασω το android τελικα τα καταφερα και ο τροπος ειναι ο εξης:

1. Κατεβαζουμε το image που θα εγκαταστησουμε απο εδω: http://cubieboard.org/download/ 

2. Κατεβαζουμε και αποσυμπιεζουμε το LiveSuitPack 1.07 απο εδω: http://www.xdev.gr/demo/LiveSuitPack_v1.07.rar Σημαντικο να ειναι αυτη η εκδοση. Παλαιοτερες σε win7/8 κλπ απλα δεν δουλευουν.

3. Τροφοδοτουμε το cubieboard και μετα κραταμε πατημενο για μερικα δευτερολεπτα το κουμπακι power που ειναι διπλα στο hdmi. Εγω το συνδεσα μεσω ενος otg καλωδιου που ειχα απο ενα card reader. 

4. Σε αυτη τη φαση θα πρεπει να εχετε ενα σβηστο cubieboard συνδεδεμενο στη usb του pc σας. Ξεκιναμε την livesuit εφαρμογη και παταμε: Yes->General-Yes και επιλεγουμε το android image που κατεβασαμε προηγουμενως.

5. Τωρα ειναι κρισιμο σημειο, κραταμε πατημενο το κουμπι FEL που βρισκεται διπλα απο την OTG θυρα και παταμε για 2-3 δευτερολεπτα το power button. Αυτος ο συνδιασμος βαζει το cubieboard σε κατασταση usb επικονωνιας. 

6. Το livesuit θα μας ρωτησει αν θελουμε να κανουμε format. Απανταμε οχι.

7. Σε αυτο το σημειο θα πρεπει να δειτε την progress bar να γεμιζει. Αν εχει εξαφανιστει το livesuit ειναι γιατι εγινε minimized. Τσεκαρετε στο tray. Αν σας ζητηθουν drivers υπαρχουν μεσα στον καταλογο usbDrivers του LiveSuitPack. Μολις τελειωσει η διαδικασια πατηστε οκ και το cubieboard κανει επανεκκινηση.

8. Βγαλτε την sd καρτα απο την υποδοχη αν εχετε και απολαυστε το android στο μονιτορ σας.

Η διαδικασια για την εγκατασταση ubuntu ή καποιου αλλου απο τα διαθεσιμα linuxoειδη λειτουργικα για arm στην SD ειναι αρκετα πιο ευκολη. Μπορειτε να διαβασετε αυτον τον οδηγο που ειναι αρκετα αναλυτικος. 

Γενικα μπορω να πω πως ειμαι ευχαριστημενος απο την αποδοση αλλα και την μικρη του καταναλωση. Αν βγει σαν κανονικο προιον θα ηθελα λιγο περισσοτερη προσοχη στις λεπτομεριες. Προς το παρον θυμιζει παρα πολυ prototype model. Μεσα στις επομενες μερες θα συνδεσω και sata δισκο και θα κοιταξω μηπως μπορεσω να περασω XBMC. Εχω επισης στο νου μου μερικα project που απαιτουν χρηση των gpio. Θα ανανεωνω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *